Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

Update: Onenigheid in ondernemingsraad over benoeming UvA-bestuur

15 april 2016 - 11:54
Deel op

Er is onenigheid in de Centrale Ondernemingsraad van de UvA (COR) rond het positieve advies over de voorgenomen benoeming van Karen Maex en Geert ten Dam in het College van Bestuur van de UvA en de HvA. De vice-voorzitter van de COR diende vrijdag een motie van afkeuring in over het handelen van voorzitter Breanndán Ó Nualláin.

De ondernemingsraad heeft vorige week ingestemd met de voorgenomen benoeming en om dit diezelfde dag nog bekend te maken. Maar dat is niet gebeurd. Volgens vice-voorzitter van de COR Jonneke Bekkenkamp, heeft voorzitter Ó Nualláin eigenmachtig gehandeld door het besluit achter te houden. 'De raad had besloten de instemming die dag nog bekend te maken. Maar Ó Nualláin heeft dit geweigerd,' zegt Bekkenkamp. 'Het zijn Noord-Koreaanse toestanden.' Later zegt ze erover: 'Dit is het einde van de COR als democratisch orgaan.'

 

Bekkenkamp heeft vrijdag een 'motie van afkeuring' ingediend. Daar is nog niet over gestemd omdat de ondernemingsraad wil wachten op de notulen van de vorige vergadering. Lees de tekst van de motie hieronder.

 

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

 

 

Foto: Folia
De eerste versie van de motie van afkeuring. In pen een toevoeging van de vergadering.
Foto: Folia
Jonneke Bekkenkamp

Ó Nualláin zegt dat hij het besluit heeft achtergehouden omdat er sprake was van nieuwe informatie. Na de COR-vergadering vond namelijk een uniek overleg plaats met de Centrale Studentenraad en de decanen over de precieze formulering van de de brandbrief aan de Raad van Toezicht (RvT) over de onhoudbare bestuurlijke situatie aan de UvA en de HvA.

 

De decanen en een afvaardiging van de medezeggenschapsraden besloten die middag om voorlopig niet positief te adviseren over de kandidaten en zo de benoeming te blokkeren. Zo wilden ze de druk op de RvT opvoeren en de brandbrief zo meer kracht bij zetten. De RvT benoemt de nieuwe leden van het College van Bestuur. Ó Nualláin: 'Ik heb het dagelijks bestuur van de COR, en ook Jonneke Bekkenkamp hierover telefonisch geconsulteerd. En de meerderheid was het ermee eens.' 

Volgens Bekkenkamp had de COR die ochtend juist besloten dat de instemming met de kandidaten geheel los moest staan van de brandbrief.

 

Vernieuwingsdrang 

Bekkenkamp was afgelopen najaar nog tegenkandidaat van Ó Nualláin in de verkiezing om het COR-voorzitterschap. Zij is al tien jaar lang lid van de COR. Ó Nualláin is een vertegenwoordiger van Rethink UvA, een actiegroep van UvA-medewerkers die bij de Maagdenhuisbezetting betrokken was.

 

'Dat Breanndán zijn eigen achterban optrommelt voor deze vergadering bewijst de stelling waar het ons om gaat: de COR wordt met dit optreden van de voorzitter een verlengstuk van de actiegroepen,' zegt Bekkenkamp in een reactie.

 

Vice-voorzitter over voorzitter: 'Het zijn Noord-Koreaanse toestanden'

De vergadering is vrijdagmiddag geschorst en zal verder gaan zodra alle leden van de ondernemingsraad de notulen van de vorige week gehouden vergadering van de COR hebben gelezen. 

 

Update vrijdag 15 april, 15u30:
Vice-voorzitter Bekkenkamp laat aan Folia weten dat ze ook een 'motie van wantrouwen' heeft voorbereid. Ook deze had ze vanochtend in stemming willen brengen, maar daar is ze door de aanhoudende onenigheid niet aan toegekomen. Ze wil deze weer indienden zodra de vergadering verder gaat. Lees hieronder 'de motie van wantrouwen'.

Foto: Jonneke Bekkenkamp
Bekkenkamp wil deze motie van wantrouwen indienen tegen COR-voorzitter Ó Nualláin.

Lees hieronder de tweets die student Jaap Oosterwijk vrijdag tijdens de vergadering verstuurde.

Pieter Claeys, medewerker van de Hogeschool van Amsterdam en lid van de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA reageert op Twitter op de perikelen binnen de UvA.